top of page

Siber Güvenlikte Üretken Yapay Zeka


Üretken yapay zeka, metin, görüntü ve ses gibi yeni veriler oluşturabilen bir yapay zeka türüdür.

Bu teknoloji, siber güvenlikte iyi ve kötü amaçlarla kullanılmaya başlandı. Bazı kullanım alanlarını inceleyelim.


  1. Üretken yapay zeka yardımı ile gerçekçi oltalama e-postaları oluşturma ve kullanıcıları kandırma olasılığı daha yüksek olan kimlik avı e-postaları oluşturulabilir. Bu e-postalar şifreleri, kredi kartı numaralarını ve diğer hassas bilgileri çalmak için kullanılabilir.

  2. Tespit edilmesi ve kaldırılması daha zor olan kötü amaçlı yazılımlar oluşturmak için kullanılabilir. Bu kötü amaçlı yazılımlar veri çalmak, sistemlere zarar vermek veya cihazların kontrolünü ele geçirebilir.

  3. Sahte haber ve propaganda oluşturmak, insanları yanıltmak için tasarlanmış sahte haberler ve propaganda oluşturmak için kullanılabilir. Bu bilgiler, anlaşmazlık tohumları ekmek, kurumlara olan güveni sarsmak ve seçimleri etkilemek için kullanılabilir.

Üretken yapay zeka kötü niyetli amaçlar için kullanılma potansiyeline sahip olsa da, siber güvenliği iyileştirmek için de kullanılabilir.


  1. Üretken yapay zeka gerçekçi hacker kapanı(Honeypot) oluşturmak saldırganları çekmek ve tuzağa düşürmek için kullanılmaya başlandı.

  2. Üretken Yapay zeka, verilerde bir siber saldırıya işaret edebilecek anormallikleri tespit etmek için kullanılabilir. Örneğin, e-posta trafiğindeki olağandışı kalıpları veya şüpheli dosya etkinliğini tespit etmek için yardımcı bir araçtır.

Üretken yapay zekanın siber güvenlikte kullanımı henüz ilk aşamalarında olsa da hem saldırganlar hem de savunmacılar için güçlü bir araç olma potansiyeline sahiptir. Kendinizi korumak için adımlar atabilmeniz için siber güvenlikte üretken yapay zekanın potansiyel risklerinin ve faydalarının farkında olmanız önemlidir.



bottom of page